11.35

Fick en fråga för någon dag sedan. Hur stoppar man någon från att få anorexi?
Mitt svar är att det är i princip omöjligt att försöka få en nybliven anorektiker till att sluta svälta. För då är allt så underbart och man tänker att man ska sluta svälta bara man går ner dom där extra kilona och trots allas oroliga blickar och kommentarer så skiter man fullständigt i dom. Sen är man fast.
Personen i fråga måste helt enkelt vilja det själv. Ja, man kan tvinga någon att gå upp i vikt och man kan sondmata, men man kan aldrig få personen till att sluta svälta om den inte gör det frivilligt.
Sanningen är att många ändå inte lyckas med att gå ner i vikt så att det blir farligt. Det är många som går ner några kilon och som får uppleva den hemska ångesten som medföljer, men det är inte många som går ner till ett BMI på 13-15.
Man kan inte få någon att sluta svälta genom att säga det till henne/honom över internet. Det är inte min uppgift att hjälpa pro-anas där ute, även fast jag så gärna skulle vilja det, och det är inte heller eran. Det är vänner, familj, pojkvänner och omgivning som ska reagera och göra något. För dom är dom enda anorektikern kommer att lyssna på. Dom som står henne/honom nära.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0